5 tips bij onderhandelen over salaris.

Over je salaris moet onderhandeld worden. Hier geven we je 5 belangrijke punten mee die je in gedachten moet houden tijdens het gesprek.

We halen deze tips uit het boek “Welk kleur heeft jouw parachute?” van Richard N. Bolles. Met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren is dit 1 van de succesvolste boeken over trends, tests en tips rond sollicitatiegesprekken.

 

Hier zijn de 5 belangrijkste tips als het over salaris gaat:
 
Tip 1: Begin er pas over op het einde.

Begin pas over het salaris op het einde van de hele sollicitatieprocedure. Dus eigenlijk als de tegenpartij aangeeft om je te willen aanwerven. Zit je tegenover een werkgever die na 2 minuten tijdens je gesprek al peilt naar je loonsverwachtingen, dan is dat geen goed teken.
 

Tip 2: Maak je huiswerk

Het doel is om een mooi salaris te krijgen die je werkgever je wil betalen. Salarisonderhandelingen zouden overbodig zijn als de werkgever meteen het hoogste bedrag noemt. “Sommige doen dat, maar de meesten niet.” Ze kennen het maximum, maar hopen dat je het voor minder wilt doen.

In een kleine organisatie is het simpel: je zal minder verdienen dan de persoon boven je, maar meer dan de persoon onder je. Bij grotere organisaties is het beter dat je op voorhand wat opzoekwerk verricht.

Ga na of iemand van je contacten hier gewerkt heeft of werkt. Je kan duizenden euro’s per jaar verdienen door op voorhand al wat onderzoek te doen. Referentielonen zijn een muisklik verwijderd, bijvoorbeeld op de loonwijzer van Jobat. (www.jobat.be/loonzwijzer)
 

Tip 3: Noem nooit als eerste een bedrag.

Noem tijdens de salarisonderhandelingen nooit als eerste een salarisbedrag.

“Degene die als eerste een bedrag noemt, verliest doorgaans”, oordeelt Bolles.

Ervaren werkgevers zullen de bal altijd in jouw kamp leggen. Waarna jij die bal terugkaatst: “Omdat u deze functie creëerde, heeft u vast wel een bedrag in gedachten en ik zou graag willen weten wat dat is.
 

Tip 4: Wees volledig

Bij je salarisonderhandelingen heb je het ook over andere zaken: zoals een groeps- en hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen of maaltijdcheques. Die worden steeds belangrijker en helpen de werkgever ook om het totale vergoedingspakket (fiscaal) te optimaliseren.

“Weet welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou het belangrijkst zijn.”
 
 

Tip 5: Leg alles vast

Als alles is afgerond, dan wil je een samenvatting van alles wat ze je hebben aangeboden: op papier en ondertekend.

“Veel leidinggevenden ‘vergeten’ helaas wat ze je tijdens het sollicitatiegesprek hebben toegezegd. Soms vergeten ze het echt, in andere gevallen spelen ze gewoon een spelletje.”

Wil je meer advies of sollicitatietips en tricks? Lees dan zeker onze schoolverlatersgids. Vol met handige en nuttige informatie wat je moet doen na je studies.
 
Heb je nog vragen? Of wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Recente vacatures

Admin & logistics officer

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

Je beheert het volledige orderproces voor klanten en onze projecten, inclusief orderregistratie, verzending en facturering.

Tekenaar

Regio Menen - Wervik - Moeskroen
Nieuw

Als bouwkundig tekenaar sta je in voor de voorbereiding van diverse projecten hoofdzakelijk in in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. Je komt na de verkoop in beeld en staat in voor het tekenen van het ontwerp en het algemeen plan.

Werfleider

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Je coördineert een team van 3 tot 10 medewerkers op verschillende projecten in de industriële of tertiaire sector.  

Hoofd onderhoud

Regio Dendermonde - Wetteren
Nieuw

Het adequaat aansturen van de onderhoudsafdeling rekening houdend met vooropgestelde rendementen, kwaliteitsnormen, kostenefficiëntie en optimaal (preventief) onderhoud

Nieuw

Je krijgt de vrijheid om zelfstandig technische storingen op te lossen. Met jouw expertise bepaal je de oorzaak en voer je elektrische, mechanische, pneumatische en hydraulische herstelwerkzaamheden uit.