Op zoek naar een carrière-switch?
Soms wéét je gewoon dat het tijd is om je carrière over een andere boeg te gooien
Tot op zekere hoogte vertrouw je best op je instinct; soms wéét je gewoon dat het tijd is om je carrière over een andere boeg te gooien. In andere situaties duurt het langer voor het besef komt.
Zeker als je je job graag doet, goed overweg kan met je collega’s en jezelf kan vinden in de missie van het bedrijf, is het eerder makkelijk om permanent in dezelfde rol te blijven. Maar langs de andere kant loop je het risico dat je jezelf niet ontwikkelt als professional, carrièrekansen mist en zo niet je volle potentieel benut.
Soms is het erg nuttig om je huidige job en carrière in het algemeen te evalueren. Hoe pakken we dit aan?
Wij ondersteunen je graag bij het maken van de juiste keuze door een intake gesprek:
Via een eerste gesprek (online, telefonisch, video-call) gaan we na wat jou interesses zijn en welke sectoren je meest aanspreken.
Met onze expertise in de sector en kennis van de bedrijven, verlenen wij advies om zo in te zetten op de juiste start vooraleer we je voorstellen.
Plan een online intake gesprek in met onze consulente
You only live once!
Je hebt maar één professionele carrière. Het is aan jou om daar zoveel mogelijk uit te halen. Je hoeft je niet noodzakelijk op loon of op werken voor een grote organisatie te concentreren om gelukkig te zijn, maar probeer het beste te maken van de talenten die je hebt. Doe je dat, dan vergroot je de kans op een comfortabel leven voor jezelf en je familie, en zal je maximaal gemotiveerd zijn om alles te geven. Twijfel je, dan is het wellicht tijd voor een carrièreswitch.
Als één van de volgende signalen op jou van toepassing zijn, heb je misschien nood aan een carrièreswitch of een nieuwe job:
1. Je job verveelt je
Als je elke dag hetzelfde doet, tot op een punt dat je er niet meer hoeft bij na te denken, dan heb je een nieuwe uitdaging nodig. Er is niks mis met een job waar je goed in bent, maar er komt een punt waarop je wat meer van jezelf mag vragen.
Als je op hetzelfde niveau blijft, zonder op een betere job te mikken, dan zal je je dat waarschijnlijk beklagen in de komende jaren. Wil je echt dezelfde taken jaar in, jaar uit uitvoeren, tegen hetzelfde loon, tot je met pensioen gaat?
2. Je leert niet meer bij
Leer je geen nieuwe vaardigheden meer bij en doe je geen nieuwe ervaring op? Dat wijst erop dat je een nieuwe job of carrière nodig hebt. Slaag je er niet in om gedurende een lange periode nieuwe vaardigheden of ervaring aan je CV toe te voegen, dan maakt dat geen goede indruk op potentiële werkgevers. Dat maakt het natuurlijk moeilijker om een nieuwe job te vinden.
3. Het botert niet meer met je baas
Kunnen jij en je baas het niet goed meer met elkaar vinden? Dan is dat mogelijk een teken dat je gefrustreerd bent en moet er iets veranderen. Spanningen die je niet krijg opgelost zullen je job tevredenheid en prestaties sterk beïnvloeden.
4. Je werkt te veel
Ben je een meer dan capabele werknemer die altijd resultaat levert en sta je ook zo bekend bij je collega’s, dan bestaat het gevaar dat je baas dat als vanzelfsprekend gaat beschouwen. Je workload neemt dan steeds meer toe, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.
Als het lijkt alsof je tevreden bent met je huidige rol, dan zal je baas niets willen veranderen. Het is aan jou om deze situatie te voorkomen, en de beste manier om dat te doen is blijven jagen op de volgende kans om door te groeien.
5. Je gebruikt je vaardigheden niet
Als je over vaardigheden beschikt die je in je huidige job niet gebruikt, dan is dat niet minder dan verspilling van je talent. Is er niets anders dat je zou kunnen doen om je volle potentieel te benutten? Zeker als je beschikt over nicheskills - die maar weinig mensen bezitten - is er misschien wel een bedrijf dat jou goed wilt betalen.
6. Het bedrijf heeft het moeilijk
Als het bedrijf waar je werkt steeds minder winst of zelfs verlies maakt, filialen sluit of mensen ontslaat, dan is het misschien verstandiger om andere oorden op te zoeken.
Moet het bedrijf de boeken neerleggen, dan komt je misschien niet enkel zonder werk te zitten, maar ga je er ookfinancieel op achteruit. Daarom is het beter proactief te zijn en te vertrekken voor je niet meer anders kan en onder tijdsdruk staat.
7. Headhunters hebben je gevonden
Is er een rekruteringsbureau dat je contacteert en je uitnodigt om voor een specifieke job te solliciteren, dan is je moment misschien gekomen. Werkgevers schakelen vaak rekruteerders in om geschikte kandidaten voor hun vacatures te vinden.
Sta je op hun radar, dan is dat een duidelijk teken dat je het goed zou kunnen doen tijdens een sollicitatiegesprek. Dus waarom zou je geen carrièreswitch overwegen? Als men joú opzoekt sta jij in een sterke onderhandelingspositie wanneer het gaat over loon en extralegale voordelen.