Coronacrisis maakt leren en ontwikkelen nog belangrijker
Door je nu bij te scholen, ben je beter voorbereid op wat er na de crisis komt
De coronacrisis raakt de Belgische economie hard. Bedrijven hebben het zwaar, banen staan op de tocht. Talloze werkenden maken zich zorgen om hun baan en hun inkomenszekerheid op korte en lange termijn.
Voor een deel van de mensen die nu thuiszitten zijn deze omstandigheden, hoe vervelend ook, wel een gelegenheid om te werken aan hun eigen ontwikkeling. Zo maken ze zichzelf minder kwetsbaar op de arbeidsmarkt en aantrekkelijker voor hun – huidige of toekomstige – werkgever. Door zich nú bij te scholen, zijn ze beter voorbereid op wat er na de crisis komt.
De arbeidsmarkt verandert sowieso
Los van corona is het belangrijk om te investeren in kennis en vaardigheden. Werk verandert razendsnel en banen verdwijnen soms zelfs helemaal door de technologische ontwikkelingen, digitalisering, de verduurzaming van de economie en de energietransitie.
Tegelijk is – en blijft, naar verwachting – er een tekort aan menskracht in sommige sectoren, zoals de zorg, het onderwijs en de techniek.
Het is noodzakelijk dat werkenden zorgen dat ze breed inzetbaar zijn, zodat ze in hun eigen sector kunnen blijven werken of naar een andere sector kunnen overstappen.
Digitalisering bij organisaties
Digitalisering leidt zeer snel en onvermijdelijk tot enorme veranderingen. De razendsnelle digitalisering van de maatschappij en dus ook van bedrijven, heeft grote consequenties voor werkgevers en werknemers. Het is van belang dat zij zich bewust zijn van de veranderingen en voortvarend actie nemen om organisaties en mensen klaar te stomen voor de digitale transformatie.
Artificial Intelligence (AI) is zo’n technologie die grote veranderingen teweeg brengt. Naar verwachting zullen zo’n 3 miljoen Belgen bijscholing nodig hebben. Nu we in deze crisis beland zijn is het aanleren van digitale skills nog urgenter geworden”.
De computer is niet meer weg te denken uit de samenleving en de arbeidsmarkt
Zonder digitale vaardigheden prijs je jezelf uit de markt
De ontwikkeling van digitale vaardigheden is van groot belang. De computer is niet meer weg te denken uit de samenleving en de arbeidsmarkt. Mensen die daar niet goed mee overweg kunnen, prijzen zichzelf uit de markt voor de banen van de toekomst.
Uit de European Skills Index van Cedefop – het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, een agentschap van de EU – heeft België een relatief laag percentage van de bevolking in de werkende leeftijd dat hoger secundair onderwijs volgt (23e) en het scoort laag voor "hoge computervaardigheden" (24e).
Deze periode kan je gebruiken voor bijscholing
Het inzetten van computers voor denkwerk biedt geweldige mogelijkheden. Veel mensen weten nog niet precies wat er allemaal kan. Iris Koolen van I.AMDIGITAL: “Eigenlijk heeft iedereen nu een spoedcursus online samenwerken. Maar slim online werken en specifiek de inzet van data, vereisen nieuwe kennis en vaardigheden. Wat wil je met AI bereiken? Welk vraagstuk wil je ermee oplossen? Wat voor nieuwe competenties heb je nodig in je organisatie? Deze periode kun je gebruiken om organisatiebreed een opleiding te organiseren waarbij iedereen dezelfde basiskennis krijgt en daarna dezelfde ‘taal’ spreekt.
Veel mensen staan juist nu open voor verandering en zijn bereid om zich te verdiepen in nieuwe onderwerpen”.
“Deze periode leent zich bij uitstek voor opleiding & ontwikkeling en het nemen van eigen regie op de toekomst. Juist nu moeten we beseffen dat we technologie nog beter kunnen inzetten als we echt snappen wat de mogelijkheden zijn. We staan aan een nieuw begin”.
Zorg voor jezelf!
Bron: https://www.ser.nl
Hoe je met onze aanpak jouw doelstellingen kan bereiken?