Vragen bij een sollicitatiegesprek? Dit zijn de 7 meest voorkomende vragen die gesteld worden.
Welke vragen stellen ze tijdens een sollicitatiegesprek? Hoe kan ik hier best antwoorden? Hoe kan ik mij hier het best op voorbereiden?
Een werkgever vraagt niet al je persoonlijke gegevens. Als het goed is staat dat allemaal in je CV. Wel mag je een aantal klassieke vragen verwachten over je ambitie, je positieve en negatieve eigenschappen en je visie op werk.
Hier vind je 7 voorbeelden en tips voor geschikte antwoorden.
Vraag 1: Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Deze vraag is bedoeld om je ambitie te achterhalen. Niet zozeer om te checken of je 5 jaar bij dit bedrijf wil werken. Heb je al over je loopbaan nagedacht?
Zorg dat je een duidelijk verhaal hebt met een doel voor over 5 jaar. Benadruk de belangrijke rol van dit bedrijf in die loopbaanplanning. Geef aan wat je verwachtingen zijn en als het kan binnen dit bedrijf. Zeg zeker niet dat dit bedrijf slechts een opstapje is, of alleen maar bedoeld om werkervaring op te doen.
Vraag 2: Waarom heb je juist voor deze functie gesolliciteerd?
Beantwoord deze vraag reeds op voorhand en zet op papier je argumenten. Zorg dat je minimaal 3 redenen bedenkt. Pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kunt brengen.
Vraag 3: Waarom vind je zelf dat je geschikt bent voor deze job?
Bereid ook deze vraag altijd voor. Ten eerste om een zo goed mogelijk antwoord te geven. Ten tweede om er voor jezelf ook achter te komen of deze baan wel geschikt voor je is.
Benadruk waarom je de functie interessant vindt en waarom je denkt dat jouw kwaliteiten daar bij passen. Wees niet te bescheiden, maar verzin geen kwaliteiten want een goede werkgever vraagt altijd door.
Vraag 4: Wat zijn je positieve eigenschappen?
Verkoop jezelf, dik je positieve eigenschappen aan en geef duidelijke voorbeelden.
Leidinggevend want … , leergierig omdat …, creatief want ik heb dit en dat gedaan…
Vraag 5: Een negatieve eigenschap van jou?
Je zwaktes hoeven niet per se negatief te zijn. Het kennen van je minder punten is ook een kwaliteit. Zolang je maar aangeeft dat je je er bewust van bent.
Voorbeeld: “Ik weet dat ik wat minder ordelijk ben, maar hou hier dan ook rekening mee. Echte slechte eigenschappen zoals ‘ik kom altijd te laat op mijn werk’ zeg je natuurlijk beter helemaal niet.
Vraag 6: Heb je moeite om voor een baas te werken?
Bij de meeste functies werk je voor een baas en het is dus niet verstandig om hier negatief op te antwoorden. Zeg dat je er geen moeite mee hebt om orders aan te nemen, maar benadruk ook dat je een zelfstandige werknemer bent die eigen initiatieven kan nemen.
Vraag 7: Heb je bezwaren tegen onregelmatig(e) werk/uren?
Overwerken is niet leuk, maar je wilt ook niet overkomen als een strikte 9 to 5 werknemer. De werkgever is ook geïnteresseerd in breed ontwikkelde werknemers. Interessante hobby’s, tijd voor de kinderen.
Benadruk dat je in principe geen probleem hebt met onregelmatig werk, maar dat die hobby’s belangrijk zijn.
Besluit:
Let er wel op dat je antwoorden eerlijk zijn, want anders val je toch door de mand. Zo kan een werkgever vragen om bij elk antwoord een voorbeeld te geven. Op die manier wordt snel duidelijk dat je niet zomaar wat zit te kletsen.
Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf uiteraard wel verkopen. Aandikken moet, maar ga geen kwaliteiten of hobby’s uit je duim zuigen. Zeg je dat je hobby lezen is dan kun je de vraag krijgen welk boek je momenteel aan het lezen bent.
Kom je er dan zelf achter dat je al jaren geen boek gelezen hebt, dan sta je mooi voor schut. Wees voorbereid dat een goede interviewer met één antwoord niet meteen genoegen neemt en altijd zal doorvragen.
Stel zelf vragen:
Door het stellen van de juiste, kritische vragen geef je aan dat je je reeds in het bedrijf en de functie verdiept hebt en dat je enthousiast bent.
Verdiep je dus van tevoren goed in het bedrijf en in de functie. Bezoek de website van het bedrijf en lees de vacature nog eens goed door en bedenk een paar interessante vragen.
Uiteraard ben je ook benieuwd naar een aantal arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf. Hoe zit het met je salaris, met vakantiedagen en met eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden?
Wees daar echter bij een eerste gesprek terughoudend mee. Hiermee kun je de indruk wekken dat je de omstandigheden voor jezelf een stuk belangrijker vindt dan de uiteindelijke functie.
Deze vragen kun je altijd stellen bij een tweede of derde gesprek. En vaak stelt het bedrijf ze op den duur vanzelf wel aan de orde. Het is beleefd om daarop te wachten.
PS:
Luister goed tijdens het sollicitatiegesprek wat de recruiter over het bedrijf en de functie vertelt zodat je daar kan op inspelen.
“goede vragen stel je vaak door eerst goed te luisteren”
Bron: Monsterboard.nl
Ben je zelf op zoek naar een job? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Hoe je met onze aanpak jouw doelstellingen kan bereiken?