7 strikvragen die rekruteerders maar al te graag stellen
Een goed begin is het halve werk. Voorbereid naar een sollicitatiegesprek vertrekken is cruciaal. Zorg dat je genoeg informatie over het bedrijf verzamelt en zorg dat je vlot kan vertellen over je vorige ervaringen en studies. Moeilijke vragen zullen ook aan bod komen, zelfs naar informatie die niet in je cv terug te vinden is. Hieronder vind je 7 vragen die enorm populair zijn bij rekruteerders. Laat je niet uit je lood slaan en maak indruk met je antwoorden.
1. Vertel eens iets over jezelf
Dit is meestal de eerste vraag tijdens een gesprek. Eenvoudige vraag lijkt je, maar het risico bestaat dat je te veel uitweidt, of de informatie die je deelt niet relevant of te persoonlijk is. Hou het kort en bondig. Schets kort je studies, professionele ervaringen en gerealiseerde successen.
Hoe je deze vraag moet beantwoorden, hangt ook af van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Is het een losser bedrijf, waar ze een groter belang hechten aan de persoonlijkheid van werknemers, dan kan je meer over je persoonlijkheid vertellen zoals hobby’s en reiservaringen.
Wees verder enthousiast en laat valse bescheidenheid achterwege.
2. Wat is je grootste zwakte?
Een vraag die je zeker ook voorgeschoteld zal krijgen. Vermijd de clichés. Ze willen niet horen dat perfectionisme en te hard willen werken je zwakte is. Dit horen ze maar al te vaak. Kies voor een zwakte die minder of helemaal niet relevant is voor de job. Toon je verder ook bereid om te willen werken aan je zwakke punten.
3. Ben je al eens ontslagen en waarom?
Als we indruk willen maken, hebben we het niet graag over onze mislukkingen. Een gouden raad is om deze vraag toch eerlijk te beantwoorden. Toon op welke manier je je hebt herpakt en dat je hieruit hebt geleerd. Niemand is perfect, het gaat er om hoe je deze situatie verder hebt aangepakt.
4. Kan je dat gat in je cv verklaren?
Heel wat mensen hebben een onderbreking in hun loopbaan, om uiteenlopende redenen:
- Familiale oorzaken
- Een wereldreis
- Een (bijkomende) opleiding
- Een ontslag
Wat de reden ook is, laat duidelijk blijken dat een carrière voor jou wel degelijk belangrijk is. Leg eerlijk uit wat je in die periode(s) hebt gedaan en geef aan wat je hieruit geleerd hebt.
5. Wat vond je minder leuk aan je job?
Solliciteer je voor een gelijkaardige functie, dan is dit een tricky vraag. Belangrijk is om niet te negatief te zijn. Zowel niet over je taken als over je collega’s of baas. Opnieuw is eerlijkheid belangrijk. Zoals niemand perfect is, is ook geen enkele job perfect. Verder zal niemand ook geloven als je zegt dat je alles leuk vond aan je vorige job. Bij het vermelden van taken die je minder leuk vond, kan je vertellen hoe je geprobeerd hebt om deze aangenamer of efficiënter te maken.
6. Waar kan je je erg druk om maken?
Rekruteerders polsen graag naar de kleine kantjes van een sollicitant, om dat daarin vaak de persoonlijkheid van iemand schuilt. Hou het bij veilige antwoorden zoals “slechte chauffeurs” of “te lang moeten wachten aan de kassa”. Vertel hierover met een glimlach. Zo toon je dat kan relativeren. Niemand wil een driftkikker als collega ?
7. Heb je nog vragen?
Last but definitely not least. Aan het einde van een gesprek krijg je heel vaak de vraag heb je zelf nog vragen? Indien je nog enkele vragen stelt, toon je interesse en motivatie. Ga wat dieper in op de functie, de doelstellingen die bereikt moeten worden per maand of jaar. Elke vraag die aantoont dat je gedreven bent, is hier een goede vraag.
Ben je voorbereid op deze vragen, dan ben je al op de goede weg. Je maakt een goede (eerste) indruk, je toont motivatie en interesse.
Sollicitatiegesprekken zijn heel vaak een zenuwslopend gedoe. Daarbij helpen wij jou graag verder. Heb je vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.