Hoe schrijf je een goede vacature? Voorkom deze 6 woorden in je tekst en krijg meer reacties.
Je kent het vast wel: je leest een vacature: Spring in het veld hier, passie daar en verderop ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’. Reken maar dat een werkgever die deze woorden in een vacaturetekst gebruikt, minder reacties krijgt dan een vacature met een oprechte en helder geschreven tekst.
Hoe schrijf je dan een goede vacature?
Voorkom dat je deze 6 woorden in je tekst gebruikt en je bent al een heel eind.
Veel leesplezier.
Op 5 april opende Japke-d. Bouma het event Emerce Recruitment 2018 met een humoristisch betoog over jeukwoorden die recruiters gebruiken in vacatureteksten. Ze had iedereen in haar greep.
Was het publiek niet aandachtig aan het luisteren, dan waren ze hard aan het lachen om hoe grappig ze de wereld der jeukwoorden beschreef.
Het gebruiken van jeukwoorden bleek een bekend en erkend probleem.
Waarom doen we er dan niet met z’n allen wat aan?
In dit artikel delen we graag de visie van Japke-d.
Waarom zie je deze woorden nog zo veel?
Volgens Japke-d. zijn er drie redenen:
1. Als mensen zich gewichtiger willen voordoen:
Je lijkt natuurlijk heel belangrijk als je zulke gewichtige woorden en moeilijke metaforen gebruikt.
2. Als mensen niet precies weten hoe het zit:
Ja, gebruik dan vooral een combinatie van gekke vage woorden, die eigenlijk nog steeds niet zeggen wat je bedoelt.
3. Als ze liegen of de waarheid willen verbloemen:
Waarom zou je het mooier maken dan het is? De persoon die je aanneemt, komt toch wel achter de waarheid en zal zich juist sneller bedrogen voelen.
Welke woorden wil je echt niet in je vacature?
Hier 6 begrippen die je beter kan vermijden:
1. Professional
Wanneer ben je een professional? Als je veel ervaring hebt? Maar wat zijn dan young professionals? Zijn er dan ook old professionals? Is het om onderscheid te maken met klungels, amateurs? Of ben je het alleen als je het professioneel doet? Het ergste is dat het in het Engels is.
In meer sectoren wordt in het Engels gepraat, maar in rectruitment zijn ze soms heel erg. Recruitment is toch ook gewoon werving? Human resources is toch ook gewoon personeelszaken?
Meeten is de vervanging van ontmoeten. Purpose is gewoon een doel. Waarom zou je een Engels woord gebruiken als er ook een goed Nederlands woord voor is?
2. Geen 9-tot-5-mentaliteit
“Wil je dat je kandidaten geen 9-tot-5-mentaliteit hebben? Het is toch juist handig als hij of zij er tussen 9 en 5 is? De meeste collega’s zijn er dan ook. Wat heb je aan iemand met een mentaliteit om van 1 tot 5 uur ’s nachts te werken? Of van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags? Of bedoel je gewoon dat je wil dat mensen niet zeuren over overwerken?”
3. Hands-on-mentaliteit
“Hands-on-mentaliteit? Hier wordt over gesproken alsof het een goede eigenschap is. Maar wat is het dan precies? "Het lijkt Japke niet heel prettig als iemand met zijn tengels aan haar zit.”
4. Passie
Het hebben van een passie klinkt meer als een fetisj. Heb jij passie voor matrixsturing? Passie voor focus? Je bent toch niet in opperste staat van opwinding? Passie is toch privé? Wat is er mis met gewoon zeggen dat je iets leuk of interessant vindt?”
5. Prestatiegericht, gedreven en pro-actief
“Je bent prestatiegericht, gedreven en pro-actief. In wat? Ligt er maar aan wat de prestatie is. Is het niet belangrijker dat prestaties gehaald worden, dan dat ze er gericht op zijn? En is pro-actief niet gewoon alles voor je beurt doen en zeggen? Overleg het liever even. Wat bedoel je dan, een alleskunner? Die bestaan niet.”
6. Snel schakelen
“Snel schakelen. Is dat wel handig? Je kunt beter op het juiste moment schakelen, toch? Misschien is het wel niet nodig om snel te schakelen en kun je beter zuinig en efficiënt schakelen.”
Wat dan wel?
Je kunt nu denken: wat is er nou mis mee? Laat mensen praten. Zo heet het nou eenmaal. Maar de grote vraag is: waarom? Hou jezelf en je toekomstige collega niet voor de gek.
De conclusie van Japke-d. is duidelijk: zeg gewoon wat je écht bedoelt en verzin er geen vage namen of Engelse begrippen voor.
Kort maar krachtige taal is het best.
Bron: Frankwatching
Wil je meer weten hoe we jouw bedrijf kunnen helpen?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Hoe je met onze aanpak jouw doelstellingen kan bereiken?